Restauratie Klein Fresenburch afgerond

Volgens plan en onder toezicht van Waalraad Architecten hebben we succesvol de restauratie en reconstructie van Klein Fresenburch afgerond.

Het monumentale pand is gebouwd als onderdeel van Stadkasteel Groot Fresenburch en staat al sinds 1569 aan de Oudegracht. De gevel stond inmiddels al jaren in een volledige houten stutconstructie omdat deze zeer instabiel was. Voordat we dus überhaupt konden beginnen met de grootschalige restauratie, was onze eerste uitdaging het constructief verbeteren van de gevel, zodat we de stutten konden verwijderen.

Daarnaast ontbraken er verschillende ornamenten en onderdelen aan de gevel. Gelukkig konden we enkele van deze ontbrekende delen terugvinden op zolder en in de tuin. De resterende ontbrekende delen hebben we in ons atelier gereproduceerd en teruggeplaatst, zodat de gevel zijn originele uitstraling weer heeft herkregen.

Leeuw met wapenschild

Een van de meest bijzondere onderdelen is de Leeuw met Wapenschild. Samen met de afdeling Erfgoed van de Gemeente Utrecht en de architect hebben we een historisch onderzoek uitgevoerd naar hoe deze leeuw en zijn wapenschild eruit zouden hebben gezien. Op basis van dit onderzoek is er een kleimodel op ware grote van de leeuw gemaakt, waarvan we een mal hebben gemaakt. Een afgietsel in kunststeen pronkt nu weer boven op de gevel, alsof deze nooit is weggeweest.

In de topgevel ontbrak een bijzonder fraai geornamenteerd muuranker, dat door de smederij opnieuw is vervaardigd. De rest van de ankers zijn ondanks hun leeftijd nog in zeer goede staat en zijn in situ gerestaureerd.

Kozijnen en ramen

In het verleden zijn de kozijnen en ramen al eens vervangen; deze dateren uit de 19e en 20e eeuw. De kozijnen zijn prachtig geprofileerd en uitzonderlijk goed gebouwd, dus ze zijn gerestaureerd met de nadruk op het behoud van het oorspronkelijke materiaal. De ramen en het glas zijn allemaal door ons vervangen en historisch verantwoord herbouwd, zodat ze niet alleen weer functioneel zijn, maar ook nog steeds de uitstraling uit de 19e eeuw behouden.

Schilderwerk

Tot slot hebben we het schilderwerk volledig aangepakt. Voor dit onderdeel hebben we eveneens uitgebreid historisch onderzoek uitgevoerd, waarop de kleurcombinatie is aangepast om overeen te komen met hoe het er waarschijnlijk in het verleden eruitzag. Daarnaast hebben we gewerkt met verven op basis van lijnolie, net als in vroegere tijden. De steiger aan de voorgevel is inmiddels weer weg, aan de achtergevel staat de steiger nog even, zodat we ook hier de historische kozijnen kunnen restaureren en de ramen kunnen worden vervangen.

Van projecten als dit gaat ons restauratiehart sneller kloppen, we zijn dan ook zo trots als een pauw op het eindresultaat!

Van Milt Restaurateurs

Werkzaamheden

Historisch onderzoek
Kozijnen en ramen
Ornamenten
restauratie
Schilderwerk

Locatie: Oudegracht 111, Utrecht