Waanzinnig project aan de Oudegracht in Utrecht

Aan de Oudegracht 111 in Utrecht staat iets heel bijzonders te gebeuren! Volgens plan en onder toezicht van Walraad Architecten, zijn we gestart met de restauratie en reconstructie van het unieke pand genaamd Klein Fresenburch. Het monumentale pand is gebouwd als onderdeel van Stadkasteel Fresenburch maar al in 1569 losgekoppeld van het kasteel.

Er missen verschillende ornamenten en onderdelen aan de gevel. Enkele delen hebben we terug kunnen vinden op zolder en in de tuin. De ontbrekende delen gaan we reproduceren en terugplaatsen zodat de gevel weer zijn originele uitstraling terug krijgt.

Eén van de meest bijzondere onderdelen is de Leeuw met Wapenschild. Samen met de afdeling Erfgoed van de Gemeente Utrecht zijn we gestart met een historisch onderzoek naar hoe deze leeuw en zijn wapenschild eruit hebben gezien en gaan wij vanuit het niets reproduceren.

Daarnaast is de voorgevel in constructief slechte staat. In het verleden zijn daarom houten elementen aangebracht om de gevel te fixeren. Na de restauratie zit de gevel weer goed in elkaar, zodat deze elementen overbodig zijn.

In de topgevel ontbreekt een bijzonder fraai geornamenteerd muuranker, ook deze wordt door de smederij opnieuw gemaakt. De rest van de ankers zijn ondanks hun leeftijd nog in zeer goede staat.

In het verleden zijn de kozijnen en ramen als eens vervangen, deze komen uit de 19e en 20e eeuw. Deze kozijnen zijn prachtig geprofileerd en waanzinnig goed gebouwd dus deze gaan we restaureren met zoveel mogelijk behoud van het oorspronkelijk materiaal. De schuiframen worden voor een deel vervangen zodat deze weer te bedienen zijn.

De steigers staan inmiddels rondom het pand dus we kunnen van start met deze waanzinnige gave klus!

Een mooie samenwerking met:

  • Van Swaay Timmetfabriek
  • Achterberg Schilders
  • Smederij Oldenhave
  • Walters Verhoeven Loodgieter en Leidekkers Bedrijf
  • Aannemingsbedrijf Nienhaus

Monumenten herleven!

Werkzaamheden

Kozijnen en ramen
Ornamenten
restauratie

Locatie: Oudegracht 111, Utrecht