Bijzondere klus in Enkhuizen

Project: Stadsgevangenis in Enkhuizen
Opdrachtgever: Bouwgarant aannemer in opdracht van E.A.B. Enkhuizen

Aannemer E.A.B. Enkhuizen schakelt Koedooder regelmatig in om klussen uit te voeren. Op het moment van het schrijven van dit artikel, hebben we voor E.A.B. steigers staan in Enkhuizen en Hoorn, zijn we met nieuw metselwerk een woning aan het metselen in Hoogkarspel en doen we een kleine reparatie aan de Koepoort in Enkhuizen. De Koepoort was eeuwenlang de westelijke toegangspoort tot de stad Enkhuizen en is een onderdeel van de vestingwerken van de stad.

De Stadsgevangenis

Het dak van de Stadsgevangenis in Enkhuizen was aan restauratie toe. De gevangenis werd in 1612 gebouwd en is vrijwel geheel in originele staat bewaard gebleven. De cellen zijn nog intact en de martelwerktuigen die vroeger werden gebruikt, geven een goed beeld van hoe zwaar de gevangenen die hier verbleven het gehad moeten hebben. In de stadsgevangenis van Enkhuizen verbleef de gevangene tot het vonnis geveld zou worden, zoals een schandstraf, verbanning, lijfstraf, of misschien zelfs wel de doodstraf.

Een bijzondere klus op een bijzondere locatie

In opdracht van E.A.B. Enkhuizen hebben we voor de restauratie steigers geplaatst om dit historische gebouw. Het hoge smalle gebouw staat door verzakkingen behoorlijk scheef. In 1903 werden de muren al eens versterkt, om verdere verzakking te voorkomen. Het in de steigers zetten van dit scheve pand met meerdere obstakels en grote overbruggingen was dus een uitdagende klus. Op sommige foto’s is goed te zien hoe scheef het pand staat, als je de steiger vergelijkt met de lintvoegen op de muur.

Werkzaamheden

steigerwerk

Locatie: Zwaanstraat, Enkhuizen