De Leeuw Amersfoort

De leeuw is los!

Voor het Rijksvastgoedbedrijf hebben we in opdracht van Giesbers servicebouw een bijzondere en eervolle operatie uitgevoerd. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert het vastgoed voor diverse gebruikers zoals rechtbanken, de Belastingdienst en Defensie. Het Regiment Verbindingstroepen van Defensie verhuist van de kazerne in Amersfoort naar de kazerne in Stroe. En dus verhuist ‘‘De Leeuw”, het monument van de Verbindingstroepen, mee.

De Leeuw kent een bijzondere historie en is onderdeel van een groep van in totaal vier stenen leeuwen. Op 17 augustus 1960 werd één van de leeuwen namens het gemeentebestuur van Rotterdam in langdurige bruikleen overgedragen aan het Regiment Verbindingstroepen. Dit om de heldhaftige inzet van de Verbindingstroepen rond de Koningsbrug, in de volksmond aangeduid als de Vierleeuwenbrug, in Rotterdam te eren. Klik hier om meer te lezen over de geschiedenis.

Het monument is met de vele gedenkplaten een herdenkingsmonument voor de Verbindingstroepen en erg belangrijk voor de militairen. Het ‘losmaken’ van de Leeuw van zijn sokkel en het transport naar zijn nieuwe locatie moesten dan ook met de grootst mogelijke precisie en zorgvuldigheid worden uitgevoerd. In Stroe wordt een compleet nieuw herdenkingsmonument opgebouwd waar dit beeld onderdeel van zal zijn. Wij mogen de nieuw sokkel opmetselen en als kroon op dit werk wordt de Leeuw weer terug geplaatst.

Locatie: Barchman Wuytierslaan 198, Amersfoort