Isoleren vliering, spouwmuur en bodem

Project: Meerkoetweg Apeldoorn, isoleren vliering, spouwmuur en bodem
Opdrachtgever:  Bouwbedrijf Veeneman in opdracht van De Goede Woning
Projectleider: Ferry Hofman

Voor Bouwbedrijf Veeneman, in opdracht van de Goede Woning, isoleren wij de duplexwoningen aan de Meerkoetweg in Apeldoorn. Nadat alles vooraf goed was uitgezocht, in kaart gebracht en getest, was het wachten op de maatregelen voor Flora en Fauna voordat we in oktober van start konden.

Flora en Fauna

Door de woningen te isoleren blijft de warmte binnenshuis, wat het leefklimaat beïnvloedt voor dieren die gebruik maken van de ruimtes onder de dakpannen en in de spouwmuren. In de winter wordt het hierdoor een stuk kouder en in de zomer veel warmer op deze plekken. Bouwbedrijf Veeneman heeft, om dit op te lossen, vleermuiskasten ingemetseld, zodat de vogels en vleermuizen een vervangend verblijf hebben.

Bijzondere manier van dakisolatie

Het dak van deze woningen wordt op een niet alledaagse manier geïsoleerd. Omdat het hier duplexwoningen betreft, was bij de start van het project wat meer uitzoekwerk noodzakelijk. Op de eerste verdieping wordt namelijk voluit geleefd en gestookt. Om het een en ander goed in kaart te brengen, hebben we een eerst een proefdag georganiseerd bij twee woningen. Omdat er geen luikje in het plafond zit om in de ruimte boven het stucplafond te komen, hebben we bedacht om deze ruimte van buitenaf bereikbaar te maken. Dat klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is, want hier hebben wij natuurlijk de grote hoogwerker uit Zelhem bij gehaald. Aangelijnd en vanuit de hoogwerkerbak maken we een gat in het dak, waar een persoon doorheen kan. Die kruipt vervolgens met de slang naar binnen om daar een laag van 15cm wol op het plafond te blazen. De aangrenzende dakvlakken nabij de dakgoot, blazen we ook van bovenaf vol met wol en dichten we met een rode dop weer af.