De fruitboerderij in Hoofddorp

In Hoofddorp staat een bijzonder monument, een stolpboerderij uit 1875. Dit is een van de laatste van zijn soort in de Haarlemmermeer en heeft daarom de status van Gemeentelijk monument gekregen. Er werd een prachtig plan gemaakt voor een grootschalige renovatie en restauratie om deze karakteristieke stolpboerderij in volle glorie te herstellen. Dit plan is in de afgelopen anderhalf jaar verwezenlijkt.

De boerderij biedt nu ruimte aan vier royale woningen. De prachtige karakteristieke spant constructie en de vides zijn echte eyecatchers. De nieuwbouw vormt samen met de stolpboerderij een besloten hofje, compleet met een gezamenlijke voortuin en een fruitboomgaard.

Vanwege de slechte staat van het oorspronkelijke metselwerk kon dit helaas niet behouden blijven. We hebben het metselwerk gereconstrueerd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. Het is zeldzaam dat een volle reconstructie en hernieuwd metselwerk volgens hedendaagse maatstaven worden uitgevoerd, wat dit project bijzonder maakt.

Deze restauratie is uitgevoerd in opdracht van Ouwehandhouw. Het doel was om de oorspronkelijke details van de boerderij terug te brengen en tegelijkertijd een verduurzamingsslag te maken naar de nieuwbouwstandaard. De houten gebinten zijn behouden gebleven; alles daaromheen is gereconstrueerd. Dit project is een mooie voorbeeld van hoe historisch erfgoed kan worden verduurzaamd met moderne bouwtechnieken.

Monumenten herleven!