Restauratie Monument Amersfoort

Je kunt nog knopen vinden uit 1900!


In Amersfoort hebben wij in opdracht van de VvE de afgelopen maanden mogen werken aan het restaureren en verduurzamen van het monumentale pand aan de Krommestraat 14. 

Het pand is opgedeeld in twee eenheden. Op de eerste en tweede verdieping een bovenwoning en op de begane grond een commerciële ruimte. De winkel opende in maart 1900 zijn deuren als hoedenatelier en is, nadat de hoedentrend overwaaide, overgegaan op een stoffen en fourniturenwinkel. Je kunt hier nog knopen vinden uit begin 1900!

Onze werkzaamheden betroffen hoofdzakelijk de achtergevel van het pand. Daar hebben wij, samen met onze partners Bouwbedrijf Budding en Palet Vastgoedonderhoud, een plat dak vervangen voor een geïsoleerd sedumdak en een nieuw kozijn (als bestaand) geleverd en gemonteerd. Tevens zijn er enkele details verbeterd rondom de dakrand / terras, hemelwaters en mastgoten vernieuwd, en is het schilderwerk uitgevoerd.

Onze vakmannen hebben aan de achtergevel plaatselijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd en de gehele achtergevel voorzien van nieuw snijvoegwerk. Met deze ingrepen is het pand verduurzaamd, met respect voor en behoud van de monumentale waarden. De voorgevel is, met veel aandacht, zeer terughoudend gerestaureerd. Het zijn de puntjes op de ‘i’ voor een gevel die in de basis al een prachtige uitstraling heeft. Dit geheel zorgt ervoor dat het monument weer herleeft!

 

Nick Heus vertelt over het project: “Vanuit mijn rol als Projectleider ben ik betrokken bij het hele proces en eindverantwoordelijke voor het project. Het begint met de voorbereiding, maar ook de gehele begeleiding van de uitvoering behoort tot het takenpakket. Het is gaaf dat ik op deze manier het project helemaal eigen kan maken. Daarbij vind ik het persoonlijk erg leuk dat je veel contact hebt met de opdrachtgever en de  verschillende partijen op de werkvloer. Er is veel afstemming vereist, omdat we op dit project veel verschillende onderdelen aanpakken die raakvlakken met elkaar hebben. Dan is het af en toe wel lastig dat je zelf niet altijd op de werkvloer aanwezig bent om keuzes te maken. Terugkijkend op het werk ben ik zeker trots op het resultaat en hebben we een mooie bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van monumenten!”

Locatie: Krommestraat 14, Amersfoort