Project BRIMM

Project BRIMM

Bright Renovatie Isolatie voor woningschil door (Advanced) Materialen en Methodes

De Brightlands Chemelot Campus in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven (TUe), Maastricht University, Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), Brightlands Materials Center, TNO, Zuyd Hogeschool, Krya materials, Takkenkamp Groep, Aerobel Netherlands, Physee en ZOwonen ontwikkelen nieuwe materialen en methodes om de woningschil goedkoper en sneller te renoveren op weg naar een energie neutrale woning.

Vanuit de kennisinstellingen op de Brightlands Chemelot Campus, Maastricht University en de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met bedrijven op en buiten de campus wordt gewerkt aan keteninnovatie in de bebouwde omgeving, waarbij Aerogelproductie en applicaties en transparante infraroodwerende folies de speerpunten van het project zijn.

Doel van het project

Het doel is het ontwikkelen van een opschaalbare methode om de isolatiewaarde van de Nederlandse woningvoorraad substantieel te verhogen, naar niveau aardgasvrij, door jaarlijks 50.000 woningen met een laag energielabel (C t/m G) naar energielabel A++ te krijgen. Dit kan worden bereikt door het aanbrengen van een geavanceerd, circulair en superieur isolerend materiaal (aerogel) in de bestaande dunne thermische schil van de woning. Om dit resultaat te behalen moet aan de voorwaarde worden voldaan dat de kostprijs van het productieproces (van aerogel) sterk kan worden gereduceerd.

Dit gebeurt door een ketensamenwerking- en aanpak op te bouwen van grondstof tot productiefaciliteit dat wordt getest en gevalideerd. Zo neemt Takkenkamp Groep deel in deze ontwikkeling met het product Airofill® supreme insulation. Airofill® supreme insulation is een primeur in Nederland. Het is een compleet nieuw, hoogwaardig en circulair product.

Het doel van de MMIP missie om ‘een CO2-vrije gebouwde omgeving in 2050’, met als tussendoel in 2030: 200.000 bestaande woningen per jaar spijtvrij van het aardgas af en voorbereid op 2050’, komt met de uitvoering van dit project een stuk dichterbij. 

 

Subsidie

BRIMM wordt gefinancierd door de RVO (via MOOI). Dit project hoort thuis in het MOOI thema Gebouwde Omgeving en past in het doel “nieuw of substantieel verbeterde (renovatie) arrangementen voor woningen en utiliteitsgebouwen.’’ Dit project richt zich op het snel en betaalbaar isoleren van woningen (vanaf energielabel C t/m G) door slim, geavanceerd en circulair materiaal in de bestaande woningschil toe te passen.

Het BRIMM project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Looptijd: 4 jaar, start 1 januari 2021 – einddatum 31 december 2024
Subsidie: 4,2 miljoen
Totale project: 6,8 miljoen
Penvoerder: Brightlands Chemelot Campus

Meer lezen? Op de website van Brightlands is er recent een artikel geplaatst (engels).

Contact

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid? Vraag dan gratis een offerte aan via de knop hieronder!

Of heeft u een vraag voor ons? Neem dan contact op via de knop hieronder!

Gratis offerte aanvragen
Contact